It have been so long since i wanted to try and make my very own lasagna from scratch. finally..
ingredients:
1- bolognaise sauce
2- lasagna pieces
3- cottage cheese
4- motzarella cheese
5- olive oil
direction:
1- in a square or rectangular baking pan, dribble some oil.
2- spread a layer of bolognaise sauce
3- put in the lasagna piece.
4- spread another layer of bolognaise sauce and put a layer of cottage cheese.
5- repeat the process for another two or three times.
6- sprinkle with motzarella cheese.
7- cover the pan with aluminium foil
8- bake in a preheat oven of about 350 degrees for about 40 minutes.
9- let it cool a bit before enjoying the lasagna
ingredients:
1- bolognaise sauce
2- lasagna pieces
3- cottage cheese
4- motzarella cheese
5- olive oil
direction:
1- in a square or rectangular baking pan, dribble some oil.
2- spread a layer of bolognaise sauce
3- put in the lasagna piece.
4- spread another layer of bolognaise sauce and put a layer of cottage cheese.
5- repeat the process for another two or three times.
6- sprinkle with motzarella cheese.
7- cover the pan with aluminium foil
8- bake in a preheat oven of about 350 degrees for about 40 minutes.
9- let it cool a bit before enjoying the lasagna
i'm going to confess: i didn't use cottage cheese, but i blend some milk with cheddar and some motzarella.. and i did use the motzarella for the topping...
bahasa malaysia
bahan2:
1- sos bolognaise
2- kepingan lasagna
3- keju cottage
4- keju motzarella
5- minyak zaitun
kaedah:
1- basahkan permukaan bekas bakar dengan minyak zaitun
2- lapiskan satu lapisan sos bolognaise
3- lapiskan dengan kepingan lasagna
4- lapiskan dengan selapis sos bolognaise dan selapis keju cottage
5- ulang turutan lasagna-sos-keju sebanyak 2 hingga tiga kali.
6- taburkan pada permukaan sos yang paling atas dengan keju motzarella
7- tutup bekas pembakar dengan kepingan aluminium
8- bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan ke suhu 350 selama 40 minit
9- tunggu sejuk sedikit sebelum dinikmati.
bahasa malaysia
bahan2:
1- sos bolognaise
2- kepingan lasagna
3- keju cottage
4- keju motzarella
5- minyak zaitun
kaedah:
1- basahkan permukaan bekas bakar dengan minyak zaitun
2- lapiskan satu lapisan sos bolognaise
3- lapiskan dengan kepingan lasagna
4- lapiskan dengan selapis sos bolognaise dan selapis keju cottage
5- ulang turutan lasagna-sos-keju sebanyak 2 hingga tiga kali.
6- taburkan pada permukaan sos yang paling atas dengan keju motzarella
7- tutup bekas pembakar dengan kepingan aluminium
8- bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan ke suhu 350 selama 40 minit
9- tunggu sejuk sedikit sebelum dinikmati.
saya ada sesuatu yang perlu saya beritahu.. saya tidak menggunakan keju cottage, tapi saya gunakan susu+keju cheddae+keju yang dikisar.. dan saya taburkan keju motzarella di atas permukaan lasagna..
No comments:
Post a Comment