Pages

Thursday, June 23, 2011

Portugese egg tart





Ingredients
1. Pie pastry
2. 4 egg yolks
3. 1/3 cup white sugar, or to taste
4. 1/3 cup heavy cream
5. 1/3 cup milk
6. 3 drops vanilla extract



Direction
1. Prepare your pastry into a muffin baking tin, or you can do like me: make your own case using aluminum foil
2. Beat the egg yolk
3. Add the cream, milk and vanilla extract. Beat in together into egg.
4. Sieve the egg.
5. Pour in the egg into the pie pastry until 80% full.
6. Bake in a 170 degrees Celsius preheat oven until the egg is slightly browned, about 15-25 minutes






Bahasa Malaysia



Bahan2
1. Pastry pai
2. 4 kuning telur
3. 1/3 cawan gula, atau mengikut cita rasa
4. 1/3 cawan krim pekat.
5. 1/3 cawan milk
6. 3 titis ekstrak vanilla

Kaedah
1. Sediakan pastri anda, ke dalam bekas bakar mufin, atau anda boleh membuat sendiri menggunakan kerajang aluminium
2. Pukul kuning telur
3. Tambah krim, susu dan ekstrak vanilla. Pukul bersama dengan telur
4. Tapis telur tadi.
5. Tuang ke dalam pastry pai yang telah disediakan hingga 80% penuh
6. Bakar di dalam ketuhar 170 darjah celsius yang telah dipanaskan hingga telur berwarna perang, dalam 15 hingga 20 minit.

No comments:

Post a Comment