Namanya sambal tahun, sebabnya kononnya akan terasa pedas hingga setahun..
Bahan2:
Cili padi, segenggam setengah
Lengkuas muda, 5cmx5cm, dipotong jejari
Protein, seperti perut, daging, atau kulit, dalam 1 kg
Santan, 1 atau 2 biji, ikut citarasa
Bawang merah, +- 6 biji, ditumbuk
Garam dan gula
Kaedah:
1) celur cili padi, lengkuas dan perut.
2) potong perut kepada saiz yang sesuai.
3) Di dalam periuk, masukkan santan dan bawang. Biarkan masak sebentar di atas api kecil agar serasi. Pastikan anda tidak meninggalkan masakan dan perlu kacau selalu
.
4) Masukkan lengkuas dan cili padi. Biarkan masak sebentar.
5) Masukkan perut dan biarkan sebentar.
6) Masukkan garam dan gula secukup rasa.
7) Nikmatilah
No comments:
Post a Comment