Salam semua...
baru-baru ini lasagna saya lebih in demand, dan saya perasan yang resepi lasagna saya ini tidak ada dalam blog saya, Jadi di sini saya sediakan resepi lasagna dengan kuah bolognaise saya buat anda. Anda boleh melihat kaedah membuat lasagna seafood saya di sini.
Lasagna:
Lasagna ada beberapa elemen di dalamnya; 1-Red sauce (Bolognaise), 2- White Sauce (Béchamel), kepingan lasagna dan keju mozzarella.
Bahan-bahan:
1 biji bawang besar (dicincang halus)
2 batang lobak merah (disagat)
2 1/2 batang seleri (didadu kecil)
1 tin besar puri tomato
1 pek besar daging / ayam kisar (800g - 1kg)
1 buku mentega (~ 250g)
1 liter susu putih
Tepung gandum
Garam gula lada hitam secukup rasa
Kepingan lasagna instan
Herba thyme dan oregano
Keju mozzarella
Peralatan:
1) Bekas untuk membakar
pastikan bekas anda tahan panas dan boleh dibakar. Pastikan juga kepingan lasagna yang dibeli muat dimasukkan ke dalam bekas anda.
2) Periuk yang besar
3) Senduk yang kuat
4) Pemukul telur yang kuat
Kaedah:
Bolognaise:
1) Tumis bawang hingga naik bau.
2) Masukkan seleri masak sedikit dan masukkan sedikit air (~1/2 cawan). Biarkan masak hingga seleri lembut. Gaul berkala untuk mengelakkan berkerak dan hangus.
3) Masukkan lobak merah, gaulkan rata. Masukkan air dan biarkan masak seketika. Gaul berkala untuk mengelakkan berkerak dan hangus.
4) Masukkan puri tomato, larutkan puri yang tertinggal di dalam tin dengan sedikit air dan tuang ke dalam periuk. Gaul dan biarkan masak hingga air berkurang. Gaul berkala untuk mengelakkan berkerak.
5) Masukkan ayam / daging kisar. Gaul rata. Elakkan masak terlalu lama pada stage ini untuk mengelakkan ayam / daging hilang rasa.
6) Masukkan garam dan gula secukup rasa. Cita rasa saya: garam ~ 1 sudu teh, gula ~3 sudu makan. Jangan lupa rasa..
7) Masukkan 1 sudu besar herba thyme dan 1 sudu besar herba oregano. Padamkan api apabila baunya naik.
Bechamel:
1) Panaskan periuk atas api sederhana. Masukkan mentega.
2) Kacau hingga mentega semua cair dan baunya naik.
3) Masukkan dan gaul tepung sedikit demi sedikit hingga kelihatan seperti doh yang lembut dan berminyak. Perlahankan api dan kacau hingga ada perubahan bau. Pastikan dikacau untuk mengelakkan ada tepung yang hangus.
4) Masukkan dan kacau susu sedikit demi sedikit supaya tepung dan susu boleh bercampur dengan baik dan tidak berketul.
5) Masukkan garam (~1 1/4 sudu kecil) secukup rasa. Rasa! Jangan tak rasa. Tambahkan lada hitam ( ~ 2-3 sudu kecil). Padamkan api.
Menyusun lasagna:
1) Sediakan bekas yang tahan panas. Boleh letak sedikit minyak dipermukaan bawah untuk mengelakkan lasagna melekat ke permukaan bekas.
2) Letakkan kepingan lasagna.
3) Ratakan sos bolognaise nipis, tapi cukup tebal hingga anda tidak boleh nampak kepingan lasagna dari atas.
4) Ratakan sos bechamel.
5) Ulang. Saya membuat 2 lapisan untuk lasagna yang akan dijual, tetapi saya suka membuat 3 lapis untuk keluarga.
6) Taburkan keju mozzarella hingga lapisan bechamel hampir tidak kelihatan, atau lebih jika anda suka lebih keju.
7) Bakar hingga keju mencair dan menjadi keemasan dan nikmati. Saya suka tuang suku cawan air ke dalam lasagna sebelum membakar untuk membantu lasagna masak dengan lebih baik.
No comments:
Post a Comment