Pages

Friday, October 29, 2010

Bakso





resepi yang didapati dari bibik maklong... setiap kali ke Johor pasti akan mengharap agar dapat menikmati masakan ini. kali ini saya sudah tidak perlu ke Johor unutk menikmati bakso...



Bahan2

Potongan tulang
Bebola daging
Bawang merah dan bawang putih
Halia
Buah keras (1.5 biji) ; dihiris
Buah pala (1 biji); diketuk dan diambil bijinya
Ketumbar (+- 1 1/2 sudu besar)
Lada putih (+- 1 1/2 sudu besar)
Daun bawang (+-4 tangkai)
Mee/kuey teow/bihun (2 plastik mee/kuey teow, 1 plastik bihun)
Kobis (1/6 kobis)
Sawi (4)
Sambal kicap
Sos cili


Kaedah

Rebus tulang dalam periuk bertekanan tinggi selama 5 jam atau dalam periuk biasa selam yang anda mampu (sehingga daging lembut)
Masukkan bebola daging
Tumis bawang dan halia bersama-sama hingga naik bau dan keluarkan dan tumbuk hingga lumat atau kisar
Buat perkara yang sama pada buah keras dan buah pala serta pada ketumbar dan lada putih.
Pisahkan daun bawang kepada dua bahagian: bahagian putih dan bahagian daun. Hiris dan tumis keduanya secara asing.
Dalam periuk lain, tumis bahan2 yang telah dikisar serta bahagian putih daun bawang hingga naik bau.
Masukkan rebusan daging dan dagingnya sekali.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan daun bawang bahagian hijau yang telah ditumis.
Celur mee/kuey teow/bihun .
Hiris kobis.
Celur dan hiris sawi
Buat bawang goreng
Buat sambal kicap (tumbuk 1 ulas bawang putih bersama-sama 10 biji cili padi, tambahkan kicap)

Untuk makan, masukkan dulu mee dan sayur yang dikehendaki ke dalam mangkuk. Tambah sambal kicap dan sos cili secukup rasa. Tambahkan kuah yang panas. Biarkan sebentar agar mee dan kuah sebati. Selamat menikmati. (",)v

No comments:

Post a Comment