Pada cubaan kedua, saya masukkan ketumbar, jintan dan lada hitam ke dalam uncang kain. Hasilnya sangat memuaskan. Suami siap puji nasi ini lebih sedap dari kebanyakan nasi arab yang dia rasa...
akhirnya buat sekali lagi, baru sempat ambil gambar
Bahan:
Ayam
Bahan:
1/2 ekor ayam (dipotong dua)
1 kiub ayam
1/2 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar jintan
1/2 sudu lada hitam
1 biji tomato (potong empat)
1 batang cili hijau (potong empat)
1 sudu besar garam
3 sudu besar madu
3 sudu besar serbuk kunyit
Kaedah:
Rebus semua bahan dengan air paras cukup2 menutup ayam selama 30 minit.
Perap ayam dengan madu dan kunyit
Nasi
Bahan:
Minyak sapi/butter/minyak masak secukup untuk menumis
2 1/2 cawan beras basmathi yg telah direndam selama +- 30 min (5 min jika menggunakan beras biasa)
1/2 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar jintan
1/2 sudu besar lada hitam
Garam secukup rasa
1 sudu madu
Kaedah:
Buat bunjut dari ketumbar + jintan + lada hitam
Tumis bunjut hingga naik bau
Tumis beras +- 1 minit
Masukkan garam
Alihkan ke periuk elektrik
Letakkan ayam atas beras
Tuang madu atas ayam
Masukkan air rebusan mengikut ukuran biasa
Tabur daun ketumbar di atas ayam sebelum mula masak.
Salatah (salsa)
Bahan:
Timun - buang biji tengah dan potong dadu
Tomato - buang biji dan potong dadu
Bawang besar - potong dadu
Garam dan perahan lemon/limau
Kaedah:
Gaulkan timun + tomato + bawang
Tambahkan garam dan perahan limau secukup rasa.
Sambal
Bahan:
3 batang cili merah
3 batang cili padi merah
1 biji tomato
Beberapa tangkai daun ketumbar
Garam/gula
Perahan limau
Kaedah:
Kisar cili + tomato + daun ketumbar
Tambah garam + gula + perahan limau secukup rasa
akhirnya buat sekali lagi, baru sempat ambil gambar
Bahan:
Ayam
Bahan:
1/2 ekor ayam (dipotong dua)
1 kiub ayam
1/2 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar jintan
1/2 sudu lada hitam
1 biji tomato (potong empat)
1 batang cili hijau (potong empat)
1 sudu besar garam
3 sudu besar madu
3 sudu besar serbuk kunyit
Kaedah:
Rebus semua bahan dengan air paras cukup2 menutup ayam selama 30 minit.
Perap ayam dengan madu dan kunyit
Nasi
Bahan:
Minyak sapi/butter/minyak masak secukup untuk menumis
2 1/2 cawan beras basmathi yg telah direndam selama +- 30 min (5 min jika menggunakan beras biasa)
1/2 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar jintan
1/2 sudu besar lada hitam
Garam secukup rasa
1 sudu madu
Kaedah:
Buat bunjut dari ketumbar + jintan + lada hitam
Tumis bunjut hingga naik bau
Tumis beras +- 1 minit
Masukkan garam
Alihkan ke periuk elektrik
Letakkan ayam atas beras
Tuang madu atas ayam
Masukkan air rebusan mengikut ukuran biasa
Tabur daun ketumbar di atas ayam sebelum mula masak.
Salatah (salsa)
Bahan:
Timun - buang biji tengah dan potong dadu
Tomato - buang biji dan potong dadu
Bawang besar - potong dadu
Garam dan perahan lemon/limau
Kaedah:
Gaulkan timun + tomato + bawang
Tambahkan garam dan perahan limau secukup rasa.
Sambal
Bahan:
3 batang cili merah
3 batang cili padi merah
1 biji tomato
Beberapa tangkai daun ketumbar
Garam/gula
Perahan limau
Kaedah:
Kisar cili + tomato + daun ketumbar
Tambah garam + gula + perahan limau secukup rasa
Sup adalah citarasa orang melayu. Resepi sebenar tak ada sup. Anda boleh gunakan kiub pati ayam untuk membuat sup..atau kalau rajin boleh saja buat sup from scratch.
No comments:
Post a Comment